Brandvarnare placering
Att det är viktigt att ha brandvarnare hemma vet de flesta – men det är också viktigt att brandvarnarnas placering är helt korrekt för att snabbt kunna detektera röken. I denna text går vi igenom placering, hur många brandvarnare man ska ha samt i vilka rum det är extra viktigt att sätta upp brandvarnare.
Hur många brandvarnare ska man ha?
Hur många brandvarnare man ska ha hemma beror på flera faktorer, såsom hur stort du bor och hur många våningar ditt hus har. En varnare beräknas övervaka en yta på cirka 60 kvadratmeter, och du bör sätta upp minst en brandvarnare per våningsplan. Avståndet mellan två varnare bör vanligtvis inte vara mer än 12 meter. Beroende på rummens layout, takhöjd och liknande faktorer kan du dock behöva placera dem ännu närmare varandra.
Det är även viktigt att placera brandvarnare i sovrummen, så att du garanterat väcks när det brinner. Att placera brandvarnare i eller precis utanför husets sovrum är också viktigt eftersom det är en plats där vi ofta laddar elektronik, använder varma datorer i sängen och tänder levande ljus. Generellt rekommenderas som sagt att ha minst en brandvarnare per våningsplan, samt en i varje sovrum eller korridor som leder till dessa rum. Varnare på olika våningar bör vara seriekopplade, så att samtliga enheter börjar larma om en av dem detekterar rök.
Måste brandvarnare sitta i taket?
Måste brandvarnare sitta i taket? Ja, i de allra flesta fall är detta starkt rekommenderat. Rök stiger uppåt, och en brandvarnare som sitter i taket kommer därför snabbt kunna detektera den. Brandvarnarens placering i taket bör vara minst 50 centimeter från ventilation, väggar och andra föremål. Om det av någon anledning inte går att sätta upp brandvarnare i taket så kan de också placeras på väggen, vilket dock gör att det kan ta längre tid innan de larmar. När du sätter upp en brandvarnare på väggen ska den placeras cirka 15 centimeter från taket, för att undvika zonen av stillastående luft i hörnet mellan vägg och tak.
Av bekvämlighet är det lätt att bli sugen på att lägga brandvarnaren på en hylla i stället för att sätta upp den med korrekt placering i taket. Kanske har du dragit dig för att sätta upp fästet i taket eller plockat ner varnaren för att byta batterier och inte orkat sätta upp den ordentligt igen. Att lägga brandvarnaren på en hylla är dock inte rekommenderat eftersom denna placering hindrar förmågan att snabbt och effektivt upptäcka den stigande röken. Därför bör du så snart som möjligt sätta upp varnaren i taket igen.
Ska man ha brandvarnare i köket?
När du tänker på att sätta upp en brandvarnare är köket troligtvis det allra första rummet som dyker upp i tankarna. Köket är ett rum där en brand lätt kan uppstå, men där finns även mycket ofarlig rök och matos från matlagning. Så ska man ha brandvarnare i köket? Svaret är självklart ja, men brandvarnarens placering ska inte vara direkt ovanför spisen eller exempelvis en kamin. Om varnaren ständigt löses ut av matos är risken stor att du och din familj antingen blir irriterade och plockar ner den, eller att ni inte tar larmet på allvar. En brandvarnare i köket ska därför vanligtvis placeras mitt i rummet eller i nära anslutning till köket, beroende på rummets utformning.
Placering brandvarnare snedtak
Placering för brandvarnare i snedtak följer inte samma rekommendationer som för vanliga tak, eftersom luften kan bli stillastående högst upp mot takåsen. På ett snedtak bör du därför placera varnaren 100 centimeter horisontellt från takets högsta punkt. Då sitter den tillräckligt högt upp för att tidigt kunna detektera röken, men du undviker den så kallade ”döda zonen” av stillastående luft dit det tar längre tid för röken att nå.
Lär dig mer om brandskydd
Kunskaper om brandvarnares placering och brandskydd är inte bara viktigt för hus- och lägenhetsägare, utan självklart även för dig som fastighetsägare eller fastighetsförvaltare. Vi erbjuder utbildning i brandsäker bostadsrättsförening för dig som medlem i en bostadsrättsförening, där du får lära dig om bland annat riskbedömning och effektiva åtgärder för brandsäkerhet. För fastighetsskötare och ansvariga för ett företags brandlarmanläggning har vi dessutom en utbildning till att bli anläggningsskötare för brandlarm. Välkommen att läsa mer om våra utbildningar och anmäla dig idag!
Brandsäker Bostadsrättsförening
Ger ökad kunskap om brandrisker i bostadsrättsföreningar och åtgärder för att kunna förebygga dessa.
Anläggningsskötare - Brandlarm
En utbildning för dig som är ansvarig för företagets brandlarmanläggning.
Anläggningsskötare - Brandlarm - Distans
Distansutbildning för dig som är ansvarig för företagets brandlarmanläggning.