Egenkontroll brandskydd
Egenkontroll av brandskydd är en avgörande del av en arbetsplats brandsäkerhet. Genom regelbundna egenkontroller säkerställer du att alla brandskyddsåtgärder fungerar och att lokalerna förblir säkra att vistas i.
Egenkontroll av brandskydd innebär att regelbundet kontrollera samt identifiera och åtgärda potentiella brandrisker innan de leder till allvarliga problem. För att effektivt kunna genomföra dessa kontroller är det viktigt att ha rätt kunskap och utbildning. Vi erbjuder en kurs för dig som ska arbeta som brandskyddskontrollant på din arbetsplats, där du får lära dig mer om brandrisker och hur en egenkontroll av brandskydd genomförs på rätt sätt.
Brandkontroll ingår i det systematiska arbetet
Att som företag eller organisation utse ansvariga och själva genomföra egenkontroller av brandskydd är en central del av det systematiska brandskyddsarbetet (SBA), vilket innebär att arbetsplatsen regelbundet granskar och dokumenterar sina brandskyddsåtgärder. SBA regleras av Lagen om skydd mot olyckor (LSO 2003:778), som kräver att alla verksamheter bedriver ett systematiskt brandskyddsarbete.
Om egenkontroll av brandskyddet inte genomförs regelbundet och noggrant kan det leda till allvarliga konsekvenser. Utöver den uppenbara risken för bränder kan bristande brandkontroller även leda till rättsliga påföljder, såsom ansvar för skador på liv och egendom. Dessutom kan försäkringsskyddet påverkas negativt om arbetsplatsen inte kan visa att ett systematiskt brandskyddsarbete bedrivs.
Vem ansvarar för egenkontroll av brandskyddet?
Även om fastighetsägaren är den som ansvarar för en byggnads grundläggande brandskydd, såsom installation av brandlarm och sprinklersystem, är det ledningen på en arbetsplats som ansvarar för att organisera och genomföra det systematiska brandskyddsarbetet. Det inkluderar bland annat att utse vem som är praktiskt ansvarig för detta. Brandskyddskontrollanten är den person på arbetsplatsen som praktiskt genomför de regelbundna egenkontrollerna av brandskyddet.
I detta arbete ingår även att noggrant dokumentera alla utförda kontroller och åtgärder. Dokumentationen är inte bara viktig för intern uppföljning, utan även för att kunna visa vid en eventuell inspektion. Rätt dokumentation ger en tydlig överblick över brandskyddsarbetet och underlättar för framtida uppföljningar. Kommunen/räddningstjänsten ansvarar för tillsyn och att Lagen om skydd mot olyckor (LSO) följs.
Checklista brandskydd
Ett effektivt sätt att strukturera egenkontrollerna av brandskyddet är genom en utförlig checklista. En checklista för brandskydd och kontroll av detta kan exempelvis innehålla:
- Kontroll av brandceller
- Kontroll av brandlarm och detektorer
- Kontroll av släckutrustning, såsom brandsläckare och brandposter
- Kontroll av nödutgångar och utrymningsvägar
- Kontroll av skyltning och nödbelysning
- Genomgång av brandskyddsinstruktioner och rutiner
- Uppföljning av personalens kunskap och utbildningar
Det är viktigt att den som utför egenkontrollerna är utbildad med rätt kunskaper för att kunna säkerställa att alla aspekter av brandskyddet uppfyller lagkraven och fungerar korrekt.
Utbildning för egenkontroll av brandskydd
För att säkerställa att din arbetsplats uppfyller alla brandskyddskrav och kan genomföra korrekta egenkontroller av brandskyddet, erbjuder vi vår utbildning för brandskyddskontrollanter. Under kursen får du lära dig om bland annat riskhantering, systematiskt brandskyddsarbete och hur du praktiskt genomför en egenkontroll av brandskyddet. Kursen ges både som distansutbildning och på plats i fyra län. Se alla aktuella kurstillfällen på vår kurssida eller kontakta oss så berättar vi mer!
Brandskyddskontrollant - SBA
För dig som praktiskt skall kontrollera brandskyddet på arbetsplatsen, ett steg i det systematiska brandskyddsarbetet.
Brandskyddskontrollant - SBA -
Distans
Distansutbildning för dig som praktiskt skall kontrollera brandskyddet på arbetsplatsen.