Vad är heta arbeten?
Vad är heta arbeten egentligen? Heta arbeten är en benämning för de arbetsmoment vid en tillfällig arbetsplats som kan alstra värme eller gnistor.
Enligt reglerna för heta arbeten krävs utbildning och certifikat för att få utföra dessa arbetsmoment. Vi erbjuder utbildning i Heta Arbeten® som säkerställer att du som tillståndsansvarig, brandvakt eller hetarbetare har rätt behörighet.
Vad är heta arbeten – exempel på arbetsmoment
I denna kategorisering ingår en rad olika arbetsmoment och verktyg som genererar hög värme eller gnistor. Några vanliga exempel är:
- Svetsning: Smälter metaller genom att skapa en hög temperatur, vilket är en typisk källa till gnistor.
- Skärning och lödning: Också dessa processer använder höga temperaturer som kan orsaka brand om brandfarliga material finns i närheten.
- Arbete med varmluftspistoler: Även om varmluftspistoler inte alltid skapar gnistor, kan värmen ändå utgöra en brandrisk, särskilt i närheten av lättantändliga ämnen.
Den gemensamma nämnaren för dessa arbetsmoment är att de involverar verktyg som kan utlösa antändning, vilket innebär att det krävs särskild försiktighet och vanligtvis certifiering för att utföra dem.
När behövs Heta Arbeten®?
Utbildning krävs för alla som utför dessa särskilda arbeten där det finns ökad risk för brand, alltså där arbetsplatsen ses som tillfällig. Förutom den som utför arbetet, behöver även brandvakter och tillståndsansvariga certifiering. Reglerna för heta arbeten innebär bland annat att en riskbedömning ska genomföras och att ett tillstånd ska utfärdas för den plats där jobbet ska utföras. Riskbedömningen kan omfatta flera moment, som att kontrollera att inga brandfarliga material finns i närheten och att korrekt släckutrustning finns tillgängligt.
Om man utför arbetet utan att vara certifierad kan försäkringsskyddet upphöra att gälla vid en brandincident, eftersom utbildning i Heta Arbeten® eller motsvarande är en del av försäkringskraven.
Regler och vanliga frågor kring heta arbeten
Det finns flera riktlinjer och regler kring heta arbeten som måste följas på många arbetsplatser. Här besvarar vi några vanliga frågor kring vad heta arbeten är och vilka regler som gäller för dessa arbetsmoment.
Hur länge gäller Heta Arbeten®?
Certifikatet gäller i fem år. Efter denna period behöver man utbildas på nytt för att kunna fortsätta utföra det arbete som faller under denna kategori.
Behöver man förnya Heta Arbeten®?
Ja, för att säkerställa att kunskaperna är aktuella måste certifieringen alltså förnyas vart femte år. Under denna förnyelse uppdateras deltagarna om nya säkerhetsföreskrifter och tekniker för brandsäkerhet.
Ingår tigersåg i heta arbeten?
Användning av tigersåg kan räknas som heta arbeten, om tigersågen används på ett sätt som skapar gnistor/värme eller om du ska såga genom brännbara material. Det är därför alltid viktigt att göra en noggrann riskbedömning innan arbete med tigersåg påbörjas i potentiellt brandfarliga miljöer.
Lär dig mer om reglerna för heta arbeten
Att ha rätt utbildning för detta är avgörande för att minimera brandrisker och upprätthålla en säker arbetsmiljö. Under utbildningen får du som deltagare praktisk kunskap om brandrisker, säkerhetsföreskrifter och arbetsmiljöregler, vilket i sin tur bidrar till att förebygga olyckor. Dessutom är det ett försäkringskrav att de som utför, övervakar eller ansvarar för tillstånd till dessa arbeten har genomgått certifiering. Läs mer om vår kurs och se aktuella kurstillfällen nedan!
Heta Arbeten ®
Tillståndsansvarig - Hetarbetare - Brandvakt
En behörighetsutbildning för dig som ska utföra brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats.
Certifikatet är giltigt i 5 år.
Heta Arbeten ® English - Online
Permit manager - Hot worker - Fire watcher
A qualification training for those who will carry out flammable hot work at a temporary workplace. The certificate is valid for 5 years.